Foglaljon időpontot professzionális műhelyünkbe.   Időpont foglalás online

A motorleállások leggyakoribb oka a hibás akkumulátor. Akkumulátorokra vonatkozó útmutatónk fontos információkat tartalmaz a lemerült akkumulátorokkal végrehajtandó műveletekre vonatkozóan és más hasznos tanácsokkal is szolgál.

Mire kell odafigyelni az akkumulátorok vásárlásakor?

A gépjárművek növekvő számú villamos berendezései és új technológiái – például start-stop vagy fékenergia-visszanyerő rendszerek – nagy teljesítményű akkumulátorokat igényelnek.

A hagyományos energiaforrások például egyre kevésbé képesek megbirkózni a gyakori motorindítás okozta igénybevétellel.

Ezzel szemben az olyan speciális akkumulátormodellek, mint a Bosch S6 AGM vagy S5 EFB sokkal nagyobb teljesítményűek, és nagyszámú töltési ciklussal is működtethetők. Műhelyeink szakemberei szívesen adnak további tanácsokat, hiszen nem feltétlenül a legolcsóbb akkumulátor a legjobb választás. Azt sem szabad elfelejteni, hogy biztonsági okokból az utastérbe szerelt akkumulátoroknak robbanás ellen védettnek kell lennie.

Ha többet kíván megtudni az EFB és AGM akkumulátormodellek közötti különbségekről és a Bosch teljes akkuválasztékáról, szervizünkben állunk rendelkezésére.

10 ok, amely az akkumulátorok lemerüléséhez vezet

 1. Rövidzárlat a villamos rendszerben
 2. Rövidzárlat esetén jelentős mennyiségű áram szívódik le az akkumulátorból nagyon rövid idő alatt, és az hővé alakul át.

 3. A jármű világításának bekapcsolt állapotban hagyása
 4. A jármű világítása sok energiát fogyaszt, ezért azt leparkolás után le kell kapcsolni.

 5. Rásegítő fűtés
 6. Ha a rásegítő fűtés ventilátora feszültségcsökkenés esetén nem kapcsol ki, az akkumulátor teljesen kisül. Ez történik akkor is, ha a beszerelt akkumulátor túl kicsi.

 7. Hibás generátor
 8. Ha menet közben a generátor nem tölti az akkumulátort, az akkumulátor a vezérlőegységek és más villamos berendezések egyetlen energiaforrása – amíg teljesen le nem merül.

 9. Hibás generátorszabályozó
 10. Ha a generátorszabályozó meghibásodik, az elégtelen töltés miatt teljes kisülés következik be, vagy az akkumulátor túltöltődik.

 11. Vezérlőegység hibája
 12. Ha a motor leállításakor nem kapcsolnak ki a vezérlőegységek, tovább használják az energiát, így teljes kisülés következik be.

 13. Villamos berendezések utólagos beszerelése
 14. Az olyan kiegészítő villamos berendezések, mint például az ülésfűtés, általában a szivargyújtóról kapnak áramot, ami nagyon gyorsan lemeríti az akkumulátort.

 15. Helytelen akkumulátor beszerelése
 16. A hibás akkumulátorokat mindig azonos típusúra kell lecserélni az élettartam lerövidülésének elkerülése érdekében.

 17. Rövid utak
 18. Rövid utak esetén több energiára van szükség, mint amit a generátor biztosítani tud. Ezért télen ne használjuk a felesleges berendezéseket (ülésfűtés, rádió stb.).

 19. Rádió, TV, DVD, hűtőberendezések
 20. A rádiók, navigációs rendszerek és más szórakoztató elektronikai eszközök sok energiát igényelnek, és teljes kisülést okozhatnak, ha az akkumulátor töltése nem megfelelő.

Miért fontos az akkumulátorok ellenőrzése?

Van fogalma arról, hogy milyen állapotban van az akkumulátora? A legtöbb járművezető nem gondol erre, amíg egyszer csak be nem következik a kényszerű megállás vagy a sikertelen indítás.

A legjobb megoldás az akkumulátor rendszeres ellenőrzése a Bosch Car Service valamelyik műhelyében. Inkább töltsön el néhány percet a műhelyben, mint hogy órákig kelljen várnia a segélyszolgálat kiérkezéséig.

Ezt az ellenőrzést önállóan is elvégezheti a Bosch C3 vagy C7 akkumulátortöltőjével. Így biztosítható az akkumulátor folyamatosan üzemkész és teljesen feltöltött állapota – gyorsan, egyszerűen és teljesen kockázatmentesen. A C7 készülékkel a teljesen kisült akkumulátorok is egyetlen gomb megnyomásával újratölthetők.

Mi a motorleállások leggyakoribb oka?

Gondolta volna, hogy minden harmadik motorleállás okozója a meghibásodott akkumulátor? A probléma azonban nem mindig magában az akkumulátorban keresendő.
 • 79% Teljes kisülés
 • 11% Tárolási idő
 • 6% Karbantartás hiánya
 • 3% Túlterhelés
 • 1% Egyéb ok miatt
Motorleállások leggyakoribb okai

Más összetevők is hozzájárulhatnak a meghibásodáshoz. Más szóval: Az akkumulátor kicserélése nem jelenti a probléma automatikus megoldását indítási nehézségek esetén.

Ezért ajánlott megvizsgálni az egyéb lehetséges okokat is, nehogy még egy utunk legyen a műhelybe – így időt, pénzt és bosszúságot takaríthatunk meg.

Melyek a meghibásodások leggyakoribb okai?

A túlzottan hosszú tárolási időn kívül az akkumulátorok meghibásodásának másik leggyakoribb oka az úgynevezett teljes kisülés.

Ilyenkor a teljes kapacitás egyszerre megszűnik. Ebben az állapotban az akkumulátor jelentős károsodást szenvedhet attól függően, hogy mennyi ideig nem használják a járművet.

Következmények: Teljesítménycsökkenés, feltöltés meghiúsulása, élettartam jelentős lerövidülése.

Az élettartam növelésének 8 módja

 1. Rendszeresen ellenőriztesse az akkumulátor feszültségét, töltési szintjét és indítási teljesítményét, valamint a gépkocsi teljesítményveszteségét.
 2. Ha a gépkocsit télen üzemen kívül helyezi, ajánlott előzőleg kivenni belőle az akkumulátort. Tanácsunk: Tárolja hűvös helyen.
 3. A régebbi akkumulátorokat télen ellenőrizze legalább havonta (fagyos időjárás).
 4. Győződjön meg arról, hogy akkumulátor biztonságosan a helyére van rögzítve, hogy a fém részei be vannak-e kenve, és hogy a kapcsai jól meg vannak húzva.
 5. Ha lehetséges, kerülje az akkumulátor teljes kisülését (például a világítás bekapcsolt állapotban felejtésével).
 6. A jármű beindításakor nyomja be a tengelykapcsoló pedált az indítási ellenállás és ezáltal az energiafogyasztás csökkentése érdekében.
 7. Indítózás előtt kapcsolja ki az összes felesleges berendezést, például a rádiót, a klímaberendezést és a rásegítő fűtést.
 8. Hosszú használaton kívüli állapot után vegye ki az akkumulátort, és csatlakoztassa egy elektronikusan vezérelt töltőhöz.

Foglaljon időpontot online, telefonon, vagy személyesen műhelyünkben.   Időpont foglalás online