Foglaljon időpontot professzionális műhelyünkbe.   Időpont foglalás online

Mire kell odafigyelni a gumiabroncsok tisztítása, tárolása és cseréje kapcsán? Gumiabroncsokra vonatkozó útmutatónk fontos információkat és értékes tanácsokat tartalmaz, hogy a gumik soha ne veszítsék el tapadásukat.

Mi a különbség a téli és a nyári gumiabroncsok között?

Gondolta volna? Egy nyári gumikkal felszerelt, havas úton haladó járműnek 43 méterre van szüksége a megálláshoz 50 km/h sebességről.

Téli gumikkal mindössze 35 m szükséges – vagyis 7 méterrel kevesebb. Ennek oka, hogy a nyári gumiabroncsok 7 °C-os hőmérséklet alatt már nem biztosítják a szükséges tapadást. Mivel a téli gumikban speciális gumikeveréket használnak, futófelületük durvább és általában mélyebb, valamint több barázdát tartalmaznak, jobb tapadást biztosítanak.

A tél biztonságos átvészelése megfelelő gumiabroncsokkal

A statisztikák szerint télen hatszor nagyobb a balesetek kockázata, mint nyáron. Érdemes tudni: Ha baleset történik, a biztosítótársaságok a legtöbb esetben a felelősség egy részét a nem megfelelő (törvényileg meghatározott) gumiabroncsokat használó járművezetőkre hárítják. Ezért mielőtt beszáll a járművébe, érdemes mérlegelni az időjárási körülményeket, és időben téli gumiabroncsokra váltani.

Mennyire fontos a megfelelő abroncsnyomás?

A járművek tömegét nem teljes egészében a gumiabroncsok viselik, hanem a bennük lévő levegőnek is fontos szerepe van. A biztonsági kockázat minden utazással nőttön-nő, ha túl alacsony az abroncsnyomás:

  • A féktávolság aránytalanul megnő.
  • Megnő a nagymértékű hőfejlődés okozta károk kockázata.
  • A nagyobb futási ellenállás miatt nő az üzemanyag-fogyasztás.

Mi a gumiabroncsok tárolásának helyes módja?

Ugyanaz a probléma minden télen – mit csináljak a nyári gumiabroncsaimmal? Az egyik lehetőség, hogy valamelyik műhelyünkben tároltatja őket. Érdeklődjön teljes körű gumiabroncs-szolgáltatásaink felől. Ha ellenben otthon szeretné tárolni kerekeit vagy gumiabroncsait, vegye figyelembe az alábbiakat:

  • A gumiabroncsokat ideális esetben száraz, sötét, hűvös és mérsékelten szellőző helyen kell tárolni.
  • A kerekek felakaszthatók, keréktartó állványra helyezhetők vagy lapjukra lefektethetők.
  • A keréktárcsa nélküli abroncsokat mindig állítva kell tárolni.

Mi a gumiabroncsok tisztításának helyes módja?

Magasnyomású mosót használ a gépkocsiján? Ha igen, különösen oda kell figyelni a gumiabroncsok tisztítására. A közelről kilőtt koncentrált forró vízsugár jelentős károkat okozhat, mivel a létrejövő nyomás következtében a gumiabroncs anyaga felmelegszik, és apró hólyagok keletkeznek a gumiban, amelyek meggyengítik azt.

Következmények: Gumiabroncsok hirtelen kipukkadása nagy terhelés vagy nagy sebesség esetén.

Mire kell odafigyelni a gumiabroncsok tisztításakor?
  • Tartson legalább 20 cm távolságot a szórópisztoly vége és a gumiabroncs között.
  • Ne koncentrált, hanem inkább széles szórású vízsugarat használjon.
  • Makacs szennyeződések esetén se irányítsa a vízsugarat egyetlen pontra, hanem inkább mozgassa azt folyamatosan.

Mikor kell lecserélni a gumiabroncsokat?

Három fontos tényezőt kell mérlegelni: Kor, mintázat mélysége és esetleges károsodás. Ne felejtse el a törvény által előírt 1,6 mm-es legkisebb mélységet.

Javaslatunk: Téli gumik esetén cserélje le a gumiabroncsokat legkésőbb akkor, amikor a mintázat mélysége 3–4 mm-re csökken. A gumikat 10 éves kor felett is le kell cserélni – akkor is, ha a mintázat mélysége még megfelelő. A gumiabroncsok kora a rájuk bélyegzett négy számjegyű DOT számból állapítható meg. Az utolsó két számjegy a gyártás évét, az első két számjegy pedig a gyártás hetét jelzi.

Javaslatunk az ellenőrzéshez:

Helyezzen be egy 2 eurós érmét (nyári gumik esetén 1 eurós érmét) a barázdának abba a részébe, ahol a mintázat mélysége a legkisebb. Ha az érmén lévő csillagok nem láthatók, a mintázat mélysége még megfelelő.

Tanácsunk

Minden második tankolásnál ellenőrizze az abroncsnyomást. Vagy jöjjenek el egyenesen hozzánk, és mi elvégezzük ezt a feladatot.

Foglaljon időpontot online, telefonon, vagy személyesen műhelyünkben.   Időpont foglalás online