Foglaljon időpontot professzionális műhelyünkbe.   Időpont foglalás online

„Látni és látszani” útmutatónkból minden lényegeset megtudhat a lámpákról és az optimális közúti látási viszonyok biztosításáról – a fényszórók beállításától az izzócserén keresztül a megfelelő ablaktörlők kiválasztásáig.

Mennyire fontos a fényszórók helyes beállítása?

A helytelenül beállított fényszórók nemcsak a gépkocsivezető, hanem minden más közlekedő számára veszélyesek.

Amellett, hogy elégtelen megvilágítást eredményeznek, el is vakíthatják a szembe közlekedő autósokat. Ezért a világítást rendszeresen ellenőrizni kell a biztonságos járművezetés érdekében.

A Bosch Car Service műhelyei a halogén fényszórókat is beállítják az Ön számára. Ne feledje: Halogén fényszórórendszerek esetén azok hatótávolságát mindig be kell állítani, ha a csomagtér nagyon meg van terhelve. A litronic/xenon fényszórórendszerek ezt automatikusan elvégzik Ön helyett.

Biztonság – a kulcs a helyes beállítás

A német központi gépjárműszövetség által elindított világítási hetekre minden évben októberben kerül sor. Ebben az időszakban Ön díjmentesen ellenőriztetheti járműve világítását a Bosch Service németországi és ausztriai műhelyeiben. Ha hibát találunk, azt örömmel kijavítjuk az Ön számára. Ha minden rendben van, ezt matricával igazoljuk, amelyet a szélvédőjére ragasztunk.

Mire kell ügyelni a ködlámpák használatakor?

Az első és a hátsó ködlámpák növelik a közúti biztonságot, de használatuk során figyelembe kell venni néhány fontos körülményt.

Lényeges szempontok:

Az első ködlámpát csak akkor szabad bekapcsolni, ha az eső, köd vagy hó nagymértékben csökkenti a látótávolságot. A hátsó ködlámpát csak akkor használja, ha a látótávolság 50 m alá csökken.

Mikor kell lecserélni az ablaktörlőket?

Hiába jó a szeme, ha elkoptak az ablaktörlőlapátok, nem lát megfelelően. A legtöbb autóvezető ennek ellenére csak akkor cseréli le az ablaktörlőt, ha az irányváltásoknál a zaj már elviselhetetlenné válik. Ez azonban már késő. Az infografika bemutatja, hogy mely esetekben van szükség ablaktörlőcserére.

Az ablaktörlőkarok helytelen felszerelése ugyanakkor szintén erős csíkozást és kenődést okozhat, ezért a legjobb, ha azt mi végezzük el. Megfelelően beállítjuk az ablaktörlőket vagy, ha szükséges, új, minőségi Bosch termékekkel szereljük fel gépkocsiját, így biztosítva az optimális törlő hatást a legkedvezőtlenebb időjárási körülmények között is.

  Nem szükséges új ablaktörlő lapát, ha
 1. az ablaktörlő lapát nem csíkoz
 2. max. 3 állandó csík jelenik meg a szélvédő külső részén
 3. Új ablaktörlő lapát cseréje ajánlott, ha
 4. 1 állandó csík jelenik meg a középső területen
 5. max. 4 állandó csík található a külső mezőben, a látómező egészében max. 12 nem állandó csík fordul elő
 6. max. 6 állandó csík található a külső látómezőben, vagy sok állandó / nem állandó szál egyenletesen eloszlik
 7. Új ablaktörlő lapát cseréje kötelező, ha
 8. minden területen állandó vízterületek fordulnak elő
 9. ködképződés történik
 10. a lapátok öngerjesztett rezgéséből adódóan "chatter" jelek jelennek meg

Miért tanácsos bekapcsolt világítással vezetni nappal is?

Tudta, hogy a nappali menetfény 20 uniós országban kötelező? Ezen országok pozitív baleseti statisztikái önmagukért beszélnek.

A tompított fényszóróval haladó autókat mindig könnyebb látni – ködben, hóban, esőben. A normál tompított fényszóróval való autóvezetés azonban az izzók gyorsabb elhasználódását is eredményezi. Ezért fejlesztett ki a Bosch olyan nagy teljesítményű izzókat, mint a kiemelkedő fényhatékonyságú Plus 90 vagy a különlegesen tartós Longlife Daytime. Nem véletlen, hogy az autóvezetők rendszeresen kiválóra értékelik a Bosch gépjárműizzóit, hiszen azok a folyamatosan bekapcsolt világítás melletti haladást is lehetővé teszik – bármely napszakban.

Miért fontos az ablaktörlők minősége?

A jó kilátás nagyban függ az ablaktörlők minőségétől. Elvégre az ablaktörlőknek több mint 750 000 törlési ciklust kell végrehajtaniuk, ami mintegy 80 futballpálya méretének felel meg. És ez még nem minden: gyakran szélsőséges körülményekkel kell szembenézniük:.

 • -30°C és (közvetlen napsütés esetén) 80°C közötti hőmérséklet-ingadozások
 • Szennyeződések, rovarok, jég stb. a szélvédőn
 • Kémiai hatások

Melyek az üvegtisztító használatának az előnyei?

A szennyeződések, a por és a rovarok mind olyan bevonatot képeznek a szélvédőn, amely pusztán vízzel ritkán távolítható el, ezért veszélyforrást jelent. A megoldás a speciális üvegtisztító, amely télen a jégképződést is megakadályozza a szélvédőn.

A tisztítószer készre kevert változatban vagy koncentrátumként is kapható a viszonteladóknál. Fontos: A helyes keverési arány igen fontos a kívánt hatás eléréséhez.

Az optimális kilátásért – Bosch Aerotwin nagy teljesítményű lapos ablaktörlőlapátok

A Bosch Aerotwin nagy teljesítményű lapos ablaktörlőlapátok áramvonalas kialakítása mindig tökéletes láthatóságot biztosít.

A beépített testre szabott, csúcstechnológiájú rugós törlőcsík egyenletesen osztja szét az érintkezési nyomást az ablaktörlő teljes hosszán, és ezáltal pontosan igazodik a szélvédő ívéhez. Az újszerű adapternek köszönhetően a Bosch Aerotwin ablaktörlőlapátok a piacon elérhető minden szokásos járműmodellhez használhatók.

Előnyök röviden:
 • Kiemelkedő törlési teljesítmény a csúcstechnológiájú törlőcsíknak és az aerodinamikailag optimalizált profilnak köszönhetően
 • Egyenletes érintkezési nyomás és ezáltal hosszabb élettartam
 • A kisebb felület csökkenti a szélzajt
 • Kiváló törlési minőség nagy sebességen is
 • Téli időjárás esetén jobb választás, mert a fémkereten és -illesztéseken nem alakul ki jég

Foglaljon időpontot online, telefonon, vagy személyesen műhelyünkben.   Időpont foglalás online